ET GELAND IN ENKHUIZEN!?

_DSC5834 kopie 3

Naviduct Krabbersgat

’s Werelds eerste naviduct is in 2003 geopend bij Enkhuizen. De sluis en het aquaduct zelf liggen in de provincie Flevoland. De sluizen hebben een lengte van 125 meter, een breedte van 12,5 meter en een drempeldiepte van -4,50 meter NAP,[1] in de CEMT-klasse Va.

Het Markermeer wordt sinds 1975 van het IJsselmeer gescheiden door de Houtribdijk. Deze dijk was aangelegd als mogelijke noordgrens van een aan te leggen Markerwaard.

Omdat de verbinding tussen Markermeer en IJsselmeer slechts door middel van een sluis gemaakt kon worden, is er voor de speciale oplossing van een naviduct gekozen; een aquaduct in een aangelegde polder, waar de weg onder de dubbele sluis door gaat. Auto’s kruisen het naviduct op -10,80 meter NAP.  Om wateroverlast te voorkomen is de grondwaterspiegel in de polder verlaagd tot -12,00 meter NAP. De dijk van de polder gaat tot +6 meter NAP.

Het naviduct is net als de polder op staal gefundeerd. Hiervoor is het bestaande grondpakket tot op een diepte van -11,50 meter NAP weggebaggerd en vervangen door een zandpakket.

Elke sluiskolk bestaat uit 7 segmenten: een middenelement, vier sluiselementen en twee kopelementen. De kop- en middenelementen zijn aan elkaar gekoppeld, de rest is los van elkaar gebouwd. Omdat de sluizen niet in het land zijn gebouwd, maar vrij in de lucht, moeten ze goed waterdicht gemaakt worden.

Bron: Wikipedia

_DSC5834 kopie

****

_DSC5859 kopie

Advertenties
%d bloggers liken dit: