RUST….

…..ROEST.

Boerenhoek (Enkhuizen)

De Boerenhoek (ook wel bouwershoek genoemd) is het noordwestelijke deel van de binnenstad van de Nederlandse plaats Enkhuizen, waar oorspronkelijk veel (stads)boerderijen zich bevonden.

Geschiedenis

De stad Enkhuizen was oorspronkelijk een samenvoeging van de dorpen Gommerkerspel en Enkhuizen, waarbij het eerste voornamelijk agrarisch geörienteerd was en het tweede vooral een vissersdorp was. De scheiding tussen die twee gemeenschappen is eeuwenlang gebleven, en de twee grote kerken van Enkhuizen, de Westerkerk en Zuiderkerk zijn daar een voorbeeld van. Na de stadsuitbreiding van 1594 bleef een groot deel van de nieuwe grond binnen de vestingwallen onbebouwd: de ambities van de ‘vermaarde havenstad’ Enkhuizen waren ingehaald door de economische teruggang aan het eind van de zeventiende eeuw. Veel bebouwing is in de eeuw daarop bovendien verdwenen. Alleen aan de Nieuwe Westerstraat was een dichte lintbebouwing gebleven, en veel van de andere grond in de stadsuitbreiding werd gebruikt voor boerderijen, touwbanen en buitenplaatsen.

Hoewel een deel van de oude stadsboerderijen is gesloopt, staan er nog steeds karakteristieke boerderijgebouwen verspreid door de Boerenhoek, waaronder enkele rijksmonumenten.

Bron: Wikipedia

_DSC4641trekker kopie

***

_DSC4642trekker kopie

***

_DSC4643trekker kopie

***

_DSC4644 kopie

***

_DSC4645 kopie

De een houdt van kleur en de ander van z/w. Voor elk wat wils is hier de kleuren versie.

_DSC4641 trekker kopie

***

_DSC4642 trekker kopie

***

_DSC4643 trekker kopie

***

_DSC4644 trekker kopie

***

_DSC4645 trekker kopie

Ik geef zelf de voorkeur aan z/w.

Advertenties
%d bloggers liken dit: